Föreläsning Susanne Kvarnlöf


Renée Eklund 2018-03-26


Måndagen den 26 mars fick skolan besök av Susanne Kvarnlöf som arbetar som journalist och fotograf. Hon berättade för åk 2-6 om sitt arbete.

Susanne berättade först om journalistyrket och vilka olika slags texter man kan hitta i en tidning, t ex notiser, nyhetsartiklar, ledare, krönikor och reportage. Som journalist har man som uppdrag att rapportera vad som händer men många journalister har även en önskan om och en vilja att påverka andra, både med ord och med bilder.

Reportage är den typ av text som Susanne tycker är roligast att arbeta med. Då får man berätta för andra om intressanta människor och man får jobba mycket med bilder, vilket hon tycker är jätteroligt. 

I ett reportage behövs olika slags bilder och Susanne berättade om och förklarade begreppen översiktsbild, halvkroppsbild, närbild, detaljbild och visade flera olika exempel. 

Sedan fick vi många olika tips på vad man kan tänka på när man fotar, tips som kan göra bilderna bättre eller sämre. Viktiga saker att tänka på är t ex omgivning, färg, ljus, perspektiv, för-/mellan-/ och bakgrund. Att ha rena ytor i en bild är också väldigt viktigt för att bilden inte ska upplevas som "rörig". Våga lek med ljussättningen, med omgivningen, och testa dig fram!

Vi tackade Susanne för det inspirerande och lärorika besöket och vem vet, kanske sådde hon några frön hos blivande journalister och fotografer... :)