Fredagen den 15 december 2017 - klockan 05:40

AVLUSNINGSDAGARNA

Renée Eklund 2015-09-09

För att undvika att vi får problem med huvudlöss på skolan och förskolan vill vi uppmana alla att delta i  Avlusningsdagar, helgen den 9-11 september 2016.

Mer information finns på:

www.avlusningsdagarna.se

vårdguiden 1177

Problemet med huvudlöss har ökat kraftigt de senaste 10 åren. Det är framförallt barn mellan 3-11 år som drabbas.

Löss kan varken hoppa eller flyga. Det krävs nära hårkontakt med en smittad person för att lössen ska spridas.

Att få löss är inte ett tecken på bristande hygien. Löss trivs faktiskt bättre i rent hår. I kort rent hår har de lättare att förflytta sig och fästa sina ägg. Dagens problem med huvudlöss beror snarare på dålig kunskap om löss och att få tar sig tid att regelbundet undersöka om de är drabbade. Dessutom vågar många inte prata om att de har löss.

Lössen är små, ungefär 2-3 mm och oftast grågula. Lössen sitter ofta vid hårbotten där de lägger ägg, särskilt bakom öronen eller vid nacken. De biter igenom huden för att kunna livnära sig på blod. Det är betten som kliar. En del personer, särskilt vuxna, kan dock ha löss utan att det kliar.

Det du behöver göra är att kamma igenom dina barns hår med en finkam, så kallad luskam. Det finns många varianter av luskammar, bättre eller sämre. Det är bra om kammen inte har för korta "borst" och är mycket tät så både löss och ägg (gnetter) fångas upp. Det är bra att kamma alla i familjen för att stoppa smittan!

KOM IHÅG:

~ Ditt barn kan ha löss utan att du märkt det. Huvudlöss är vanligare än man tror. Om du upptäcker lössen tidigt kan du bli av med problemen snabbare! Medel finns att köpa på apoteket.

~ Om du har löss - berätta för andra! Om fler får chansen att undersöka sina barn minskar risken att du drabbas igen.

~ Om vi alla gör en gemensam insats och undersöker våra barn samtidigt är risken mindre att vi drabbas av större lössepidemier under terminen.

JULLOV
Tisdag 9/1 2018