oktober 2024
Månadsbrev oktober 2024 Kövra 241003
Hej!
Nu är det redan oktober och vi börjar komma långt in på höstterminen. Utvecklingssamtalen är igång.Det har varit en bra start på läsåret, trots en period av en del sjukfrånvaro hos eleverna. Vi har bl a genomfört skoljoggen, tagit skolfoto och haft föräldramöte på skolan.
Sammanfattning av föräldramötet d 30/9: Vi hade bjudit in kurator Reidar Westman samt Ulrika Eriksson, som är IKT-pedagog på Bergs kommuns kommunala skolor för att prata om internet och skärmtid hos barn och unga. Jag vidarebefodrar powerpointpresentationen som de använde samt ett nätbingo som Rädda barnen har utformat, som man kan göra tilsammans med sina barn.
Här kommer lite tankar från personalen kring det som diskuterades på föräldramötet: - Utifrån våra prioriterade mål på skolan detta år där vi vill lägga fokus på att arbeta med elevernas uthållighet, motivation och drivkraft för att det främjar kunskapsutveckingen, så funderar vi på om skärmtiden som eleverna ev har, kan påverka ex uthållighet och intresse/ork för skolarbete?!
- Tips från Reidar (powerpoint s 23-24 ) kring att man som vårdnadshavare är nyfiken, ställer frågor och ser över vilka sidor barnen ofta är inne på, uppmuntrar vi att ni hemma gärna tänker lite extra på.
- Vi vill även igen rekommendera boken: ” Värsta bästa hälsan ” av Maria Dufva som ger inspiration och kunskap om livsstil och mående hos barn och unga. Vi har redan lyssnat på de första kapitlen i åk 4-6.
Lite annan praktisk information, som vi vanligtvis brukar delge vid föräldramötet: - Rutiner vid frånvaro: vid all kommunikation med skolan och fritids angående frånvaro eller ändringar i tider så vill vi att ni skickar ett meddelande till skolans telefon 072-058 37 52. Om vi saknar ett barn och inte fått meddelande från vårdnadshavare så ringer vi och kollar det under förmiddagen.
- Likabehandlingsplanen: Skolan har en Likabehandlingsplan med årlig plan mot kränkande behandling för grundskolan. Den innehåller både vad som händer när det uppstår situationer med mobbing eller kränkande behandling, men också vilka förebyggande åtgärder vi jobbar med. Information om den finns även på hemsidan.
- Ordningsregler: Vid varje läsårsstart går vi igenom alla reglerna, och diskuterar varför den finns och om den ska vara kvar. I år har vi jobbat med gemensamma ordningsregler för gemensamma utrymmen, men lite egna varianter av trivselregler i klassrummen. Vid varje klassråd tar man upp en eller flera av punkterna och följer upp hur det har fungerat.
- Ledighetsansökan: Blankett för ledighetsansökan finns på hemsidan. Enligt skollagens 6 kap. § 8 gäller att skolpliktig elev kan beviljas kortare ledighet för enskild angelägenhet. Klassföreståndare/mentor kan bevilja totalt 10 dagar/läsår om särskilda skäl föreligger, dock maximalt två dagar i följd. Resterande dagar beviljas av rektor. Enligt skollagens 1 kap. § 2 ska elev och vårdnadshavare vara medvetna om att eleven missar den garanterade undervisningstiden, samt att det kan få följder för eleven att uppnå målen i respektive ämne. Eleven ska före ledigheten, rådgöra med berörda lärare och ta reda på vad som ska läsas in, under eller efter ledigheten. Skolan ser det dock som angeläget att resor och längre ledigheter i möjligaste mån förläggs till lovtid.
- Mobilanvändning: Vi samlar in alla mobiler på morgonen och har dem inlåsta under dagen. Eleverna återfår mobilen när de ska åka hem.
- Om knappt en månad är det höstlov. ( v 44 ) Det innebär att ni som har barn på fritids behöver lämna in tider snarast , för att vi ska kunna bemanna utifrån behov. Måndag d 30/10 är fritids stängt för utbildningsdag för all personal.
- Tänk också på att oktober ofta innebär rejält höstväder, Mössa, vantar, täckkläder, ombyte. Finns det bra kläder så finns inget dåligt väder - Vi är ute dagligen!
- Påminner Er också om arbetet kring språkbruk och beteende och att det är bra om ni pratar om detta även hemma. Vi pratar på skolan om vad som är okej och inte när det gäller kommentarer och beteenden mot varandra, både när man är tillsammans i verkligheten och när man umgås via telefon eller dator. Vi arbetar mycket med detta nu och har samtal om hur man är en schysst kompis.
Slutligen så vill vi meddela att vår hemsida inte har all aktuell information, vi håller på att se över möjligheten att byta plattform och den kommer då förmodligen vara i en övergångsfas för det framöver också, men mera info kommer.
Höstliga Hälsningar från rektor Kia på Kövra Byskola med personal
|